Bluemind kitesurfing

Sikkerhed og kitesurfing

Certificeret og professionel kiteskole

Kitesurfing kan være farligt, hvis man ikke tager sine forholdsregler, og det er derfor vigtigt, at man ikke begynder at kitesurfe på egen hånd. Før man går ud for at kitesurfe, er det nødvendigt at have styr på sikkerheden, kende til vejrforholdene og have forståelse for udstyret og de basale sejleregler. Herunder finder du vores bedste tips og videoer om sikkerhed.

Bluemind kitesurfing

Nem kitesurfing sikkerhedsoversigt

Tag aldrig ud på egen hånd og hav altid en telefon med, så du kan få fat i hjælp, hvis det bliver nødvendigt.

Kit aldrig ud længere end, du kan svømme tilbage. Udstyrsfejl kan ske.

Vær forberedt! Tjek vindforholdene, stranden, vandet og andre forhold, inden du tager på vandet.

Gå ikke ud under forhold, du ikke kan klare.

Tjek, hvilken størrelse kite andre kitesurfere bruger på spot’et. Hvis du ikke har den rigtige størrelse, skal du ikke gå ud.

Spørg aldrig nogen om hjælp, som ikke er bekendt med sporten og især kiten.

Fortæl altid nogen, at du skal ud, og hvornår du kommer tilbage.

Følg sikkerhedsrådene fra det styrende organ for kitesurfing, BKSA, og andre ekspertorganisationer.

Professionel og sundhedsfalig intruktør

Sikkerhed

Det er også vigtigt at være opmærksom på områdets regler og bestemmelser for kitesurfing og respektere dem.

Undgå at kitesurfe i områder med højt trafikerede farvande, og vær særligt forsigtig i nærheden af badeområder og havne.

Husk at øve dig på teknikkerne på et sikkert og egnet sted, før du kitesurfer på åbent hav.

Hvis du er i tvivl om noget vedrørende sikkerheden eller har spørgsmål om kitesurfing, så tøv ikke med at kontakte en kvalificeret instruktør eller et anerkendt kitesurfing center.

Kitesurfing er en potentielt farlig sport, hvis man ikke er veluddannet. Derfor er det vigtigt at tage et kursus hos en professionel kitesurfingskole.

Et kitesurfing kursus lærer dig alt det vigtigste omkring kitesurfing og giver dig en solid start på sporten, hvilket kan forhindre frustration og ulykker senere hen.

Under et kursus vil du lære forskellige kitesurf-teknikker, begreber og meget mere, herunder lancering og landing af kiten, redningsteknikker i nødsituationer, opsætning af udstyr, valg af dit eget udstyr, vandstart af kiten, bodydrag og kitenavigation, anvendelse af boardet, vejrforhold samt alt det, der handler om sikkerhed og hvordan du kan få hjælp i nødsituationer.

Næsten alle kitesurfing-ulykker sker på land. Det sker oftest et par minutter før man har lanched sin kite. Derfor er det vigtigt at man riggar kiten ordentligt til og ikke går ud i for meget vind, samt at man har valgt den rigtige størrelse i forhold til vindstyrken. Hvis man kommer til at sætte linerne forkert på, eller har en for stor kite, kan man ikke styre kiten og det kan få fatale konsekvenser. Tjek altid linerne 2 gange igennem og vær sikker på, at de sidder ordentligt fast på kiten, og at der ikke er nogle mørke skyer i nærheden. Man skal altid spørge om hjælp, hvis man er i tvivl. At få nogen til at hjælpe med ens udstyr, fx at sætte kiten op for en, hvis man er uvidende om, hvordan det skal gøres, er vejen frem, så man undgår at blive slæbt ind i et træ, flyve op i luften eller lignende. Man bør altid vælge den sikreste måde at få sit udstyr klar på og være sikker på, at alt er i orden, så man sikkert kan komme ud på vandet.

Det er også vigtigt at være opmærksom på vindretningen og eventuelle forhindringer i området, såsom træer, bygninger eller klipper, som kan påvirke vinden og skabe farlige situationer. Hold også øje med eventuelle advarsler eller restriktioner fra lokale myndigheder eller kitesurfing klubber i området.

Desuden er det vigtigt at have den rette sikkerhedsudstyr på, herunder hjelm, svømmevest og evt. impact vest, samt at have en nødprocedure klar i tilfælde af uheld eller uventede situationer. Husk altid at have respekt for vandet og de kræfter, der er i spil under kitesurfing, og tag ikke unødvendige risici.

Det er vigtigt, at man kender til vige-reglerne på havet, når man kitesurfer, især fordi man altid skal kitesurfe sammen med andre. Hvis man ikke kender vige-reglerne, kan der potentielt opstå farlige situationer, som f.eks. sammenstød med windsurfere og kitesurfere.

Ser mere her!

https://www.sejlguide.dk/3-vigeregler/ 

https://dansksejlunion.dk/media/uwtlawho/dsu_ny_i_kitesurf_a5_16s_2015_web.pdf

Altid tjek om linerne er holdbare og sat ordentligt på. Tjek kiten for rifter, som kan forårsage at kitedugen bliver revet midt over. Tjek altid at der er nok luft i kiten. Gå gerne linerne og udstyret igennem flere gange og stress ikke med at sætte det op. Tjek at trapezen ikke har nogle skader. Pas altid på udstyret, og pak det ordentligt sammen og vask neopren udstyret med ferskvand efter brug på havet.

En kiteline, der bliver viklet rundt om en finger, et ben, en arm eller halsen med fuld kraft, kan føre til tab af den pågældende kropsdel og forårsage alvorlige skader.

Det er derfor vigtigt at sætte kiten op væk fra levende individer og altid holde afstand til andre for at undgå farlige situationer.

Når man er ude på vandet for at kitesurfe, skal man også holde god afstand til andre kitesurfere og strande, finde et sted med lavt vand og undgå at komme for tæt på land.

Det er vigtigt at man kan redde sig selv ud af farlige situationer, f.eks. hvis kiten falder ned i vandet og ikke kan komme op igen, hvis man er sejlet for langt ud eller der pludselig sker et skift i vejret. Derfor er det vigtigt at kunne vandstarte sin kite og også at kunne genstarte den, hvis den falder ned i vandet. Hvis kiten ikke kan styres eller ikke kan komme op af vandet pga. faldende vind, er det vigtigt at man kan svømme med sit grej ind til land.